senang jew
bahan2 tok wat ayam
1.aym peha yg dh dbuang tulang dye bli jew kt pasaraya dh ciap potong kt tesco terutamanye
2.bawang besar,halia,bwg putih (dikisar)
2.bawang besar,halia,bwg putih (dikisar)
3.black paper.lada putih,madu if ada la kn
4.garam
*cara2 nye perapkn aym dgn sume bahan di ats n masokkn dlm petis ais
pastoe wat la sauce dye lak...
bahan2 tok wat sauce
1.kicap pekat if da klo xdew kicap biasa pown lh(wajib)
2.sos tiram
3.balck paper serbuk klo da biji toe tumbuk la yew(wajib adew)
2.sos tiram
3.balck paper serbuk klo da biji toe tumbuk la yew(wajib adew)
4.mentega
5.kiub aym/stock aym if xdew mek la tulang atau ckit isi ayam toe wat rebusan
5.kiub aym/stock aym if xdew mek la tulang atau ckit isi ayam toe wat rebusan
6.susu cair/creamer if da klo xdew x lex pown xpew huhu
7.tepung jagung mek 1 sudu bancuh ngn air suam(penting)
8.garam n gula secukup rase(ase dlue tkot msin)
8.bawang,halia,bawang putih(dikisar)
*cara2nye tumiskn segala bahan yg dikisar dgn mentega tggu shigga kekuningan pastoe masokkn stok aym/rebusan tdi tgu dlm 1 mnit masokkn kicap,lada itam,black paper ikot anda ,susu cair.tgu smpai mengelegak masokkn garam secukup ase...tgu cmpai masak bwu masokkn bancuhan tepung jagung kacau tnpe berenti dlm 1 mnit ciap tok di hidang kn..
walaweii hoho :)
ReplyDelete